Werk 1990-1999

Gebonden uitgave, oblong, linnen omslag

Werk

Werk

17 x 23 cm, 46 blz.

Kunst maken is een vreemde bezigheid.
Het vraagt veel energie, vakkennis en uithoudingsvermogen. Het voert je naar toppen en naar dalen, een middenweg is er niet. Want een kunstwerk moet slagen. Als het niet slaagt, mislukt het en wat mislukt is krijgt niemand ooit te zien. In dit boek is een keuze gemaakt uit mijn werk sinds 1990.

Niet alle facetten uit deze periode worden erin belicht, want ik wil in dit boek speciaal de relatie tussen werk en materiaal onder de aandacht brengen. Het materiaal speelt namelijk een eigen rol in de ontwikkelingsfase van het werk. Het beïnvloedt het handschrift van de kunstenaar.

Potlood, pastel, Chinese inkt, aqaurel, acryl of olie hebben sterk van elkaar verschillende eigenschappen en vragen ieder een specifieke aanpak. Een 6-H potlood is zo hard als een spijker en gedraagt zich op papier ook bijna als een spijker, terwijl het zachte pastelkrijt al bij een oppervlakkige aai over het papier een wollige veeg achterlaat. De kunstenaar moet zich dus aanpassen, het materiaal naar zijn hand zetten.

Mijn gewoonte is om steeds een periode met eenzelfde materiaal te werken.
Wanneer ik daarmee enige tijd bezig ben geweest, bereik ik een verzadigingspunt - de mogelijkheden lijken uitgeput - en stap ik over op een volgend materiaal.
In dit boek is zichtbaar dat op deze wijze verschillende series zijn ontstaan in de periode 1990 - 1999. Of dit resultaat onderdeel is van een ontwikkelingsgang, of louter gevolg is van een andere materiaalkeuze, blijft een onbeantwoorde vraag. Een boek als dit is de aangewezen plek om zichtbaar te maken hoe de van elkaar verschillende series zijn ontstaan en welke rol het materiaal daarbij heeft gespeeld.

Zo werd dit een boeiend kijk- en leesboek, dat dicht bij de schilderkunst blijft en dicht bij het atelier.

Het is nog beperkt leverbaar, € 15 excl. verzendkosten.