Biënnale Noord-Holland 2014

Thema Noord-Hollands Kanaal

De breuk - Kade

De breuk - Kade

140x120

De breuk

Mijn werk ligt aan de ene kant van het Noord Hollands kanaal, mijn huis en atelier aan de andere kant. Zo is het al ruim 30 jaar. Ik heb dus ruimschoots ervaren dat wegen hier hemelsbreed niet gewoon logisch doorlopen maar abrupt eindigen voor het kanaal. Al het verkeer perst zich noodgedwongen over de paar bruggen die het kanaal overspannen. 

Hoewel het kanaal ooit is aangelegd voor de doorstroming van de binnenvaart op weg naar zee, is het kanaal in mijn perceptie een obstakel, een lastige hindernis, vooral als de brug ook nog eens open staat. Het kanaal maakte in het landschap feitelijk een langgerekte jaap, een snijwond.

Omdat door de jaren heen het scherpe hiervan is afgesleten, het kanaal vergroeid is geraakt met de omgeving, zelfs is gepromoveerd tot een karakteristiek element van het Noord Hollands landschap, ben ik het milder gaan zien.

Niettemin blijft het toch een breuk, met grote invloed op landschap, dorpsleven en economie. Daarom bestaan deze werken uit 2 delen:
Het ene deel is landschap, dorpsleven en economie/ het andere deel het kanaal.
Samen vormen ze ondanks de tegenstelling een harmonie, zoals ook het kanaal zich als breuk toch met het landschap verhoudt.

De breuk - Land

De breuk - Land

140x120

De breuk - Traditie

De breuk - Traditie

140x120

De breuk - Water

De breuk - Water

140x120